X

Tarina

Paras tarina, kerrottuna parhaalla tavalla, voittaa aina.

Hei, olen Miisa Helenius

Erilaistaja, visuaalisen tarinankerronnan valmentaja ja Pointvenuen toimitusjohtaja
Autan yrityksiä tunnistamaan missä he ovat erilaisia ja parempia kuin muut, kertomaan mukaansatempaavan tarinan ja jakamaan sen juuri oikeissa kanavissa, juuri oikeaan aikaan.

Ehkä jo huomasitkin, että minulla on unelma. Tavoitteeni on saada maailman tunnetuimman 500 brändin listalle pari suomalaisyritystä. Uskon, että se onnistuu kun suomalaiset yritykset uskaltavat erottua kilpailusta, kirkastavat erilaistavan näkemyksellisen asiakasviestin ja vievät sen käytäntöön keskusteluina, joita käyvät asiakkaittensa kanssa.

Pointvenuen tarina lähtee halusta luoda jotain merkityksekästä… Halusta auttaa suomalaisia  yrityksiä tekemään tarjoamastaan erottuvia, mieleenjääviä ja haluttuja. Minun ajatukseni aiheesta ovat suurimmaksi osaksi syntyneet yrityksen, erehdyksen ja kantapääkoulun kautta. Annan mielelläni kaiken osaamiseni ja kokemukseni käyttöösi, jotta voit hypätä mahdollisimman monen sudenkuopan yli.

Oppia it-jättien palveluksessa

Kirjoitettuani ylioppilaaksi, olin varma, että minusta tulee ravintolapäällikkö. Kohtalo päätti kuitenkin sormeilla suunnitelmiani ja yliopistosta valmistuttuani päädyin myyntitehtäviin tekniseen tukkuun. Kahden vuoden ihmettelyn jälkeen tukun koneet ja laitteet tuntuivat edelleen niin käsittämättömiltä, että halusin vaihtaa vähemmän teknisiin tehtäviin. Vaan kuinkas kävi? Urani merkittävimmät hetket ja ajallisesti pisimmän jakson olen viettänyt globaaleiden IT-jättien palveluksessa.

Kun Fujitsulla organisoiduttiin toimialoittain otin vastaan kauppa- ja elintarviketeollisuus toimialayksikön kehitysjohtajan tehtävät. Se oli varsinainen näköalapaikka toimialaan ja sen toimijoihin. Tehtäväni koostuivat toimialatarjoomien kehittämisestä, myynnintuki- ja konsulttitiimin johtamisesta, toimialan markkinoinnista vastaamisesta sekä ennen kaikkea myyntitiimin tukemisesta.

Tärkeimmät oivallukseni

Aloitin tilanteessa, jossa toimialakohtaisen markkinointibudjetin kohdennukset eivät mielestäni tukeneet kauppojen clousaamista. Huomasin myös, että palvelukehitysosastomme suolsi valtavan määrän materiaalia, joka jäi myynniltä usein käyttämättä. Se ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, etteikö myynti olisi tarvinnut materiaaleja. He tekivät ne uudelleen itse. Tästä aiheutui tietysti valtava määrä ylimääräistä työtä. Mutta ehkäpä vielä pahempi asia oli se, että yrityksestä lähti käytännössä ulos tuhansia erilaisia viestejä ja tarinoita, riipuen siitä kuka kulloinkin oli tarinaa kertomassa. Tämä synnytti minulle ajatuksen, että parhaimmillaan palvelukehitys, myynti ja markkinointi toimivat yhdessä, jolloin kaikki viestivät asiakkaan suuntaan samaa tarinaa samalla intensiteetillä.

2000-luvun ensimmäisellä kymmenyksellä tiedollajohtamisesta oli tullut niin kova juttu, että halusin olla pöhinässä mukana. Vuonna 2010 siirryin Capgeminille vastaamaan Business Information Management –liiketoiminnan kehittämisestä ja myynnistä. Sain vastulleni myös ”All Channel Experience” tarjoaman (monikanavaisuus, eCommerce, mCommerce, Social Networking, Digital Marketing, Mobility). Globaalissa ogranisaatiossa näköalat kasvoivat, mutta samalla huomasin, että mitä kansainvälisemmäksi yritys muuttuu sitä, enemmän painimme erilaisten viestien ristitulessa ja samalla valitettavan usein loittonemme asiakkaan todellisesta arjesta, tarpeista ja elämästä.

Kamppailemme kaikki saman ydinongelman kanssa

Kaiken kaikkiaan olen istunut kädet savessa, tehnyt ja johtanut haastavaa B to B -ratkaisumyyntiä, markkinointiviestintää sekä palvelukehitystä erilaisissa tehtävissä lähes 20 vuotta Ekströmillä, Fujitsulla ja Capgeminillä. Vedin itse ja näin muiden vetävän sinä aikana sekä pieniä että jättimäisiä myynti- ja palvelukehityshankkeita, jotka epäonnistuivat kovasta onnistumisen halusta, yrittämisestä ja valtavasta työmäärästä huolimatta.

Aloin miettiä, miksi minä epäonnistun ja miksi näen myös muiden ympärilläni epäonnistuvan. Tajusin, että useimmiten painimme yhden ja saman juuriongelman kanssa.

Liian usein lähdemme liikkeelle omista lähtökohdistamme, kiinnostuksenkohteistamme ja mahdollisuuksistamme. Tai annamme hypetetyn teknologian määrittää, sen mitä viestimme ja minkälaisia palveluita kehitämme. Jos emme oikeasti mieti mikä on asiakkaan todellinen tilanne, tarve, haaste tai ongelma rakennamme palveluita ja viestejä, jotka eivät oikeasti auta ja siksi myöskään puhuttele ostajaa.

Törmäsin usein myös siihen, että asiakkaat kokivat toimittajat samanlaisiksi. ”Te toimittajat olette kaikki niin samanlaisia – teitä on 13 tusinassa.” – Tuskallisesti mietin, miten erottua tilanteessa, jossa jokaisen toimittajan palvelu on laadukas ja kattaa asiakkaan tarpeen?

Elämänmakuinen tarina puhuttelee asiakasta

Kun vertasin onnistuneita ja epäonnistuneita palvelukehityshankkeita, myyntihankkeita ja asiakasviestintää, jota olin itse ollut mukana tekemässä, ymmärsin, että onnistuneilla hankkeilla on kolme erityistä yhteistä tekijää:

 • Tunnet asiakkaasi ja osaat auttaa asiakasta tunnistamaan hänellä olevan ongelman, haasteen tai tarpeen ja tarjoat hänelle oikean ratkaisun tuohon tarpeeseen.
 • Pystyt kertomaan asiakkaallesi mikä on se ainutlaatuinen asia, jolla erotut kilpailijoistasi, jossa olet parempi kuin kukaan muu.
 • Et ylikuormita asiakastasi ominaisuudet ja toiminnallisuudet –jargonilla, vaan käännät palvelusi tuottamat hyödyt asiakasta puhuttelevaksi ymmärrettäväksi viestiksi – parhaimmillaan mukaansa tempaavaksi elämän makuiseksi tarinaksi, johon asiakas pystyy samaistumaan.

Ymmärsin myös, että tarinankerronta ja visuaalisuus, jotka olivat aina kiehtoneet minua, olivat vahvoja työkaluja – joilla voi vaikuttaa merkittävästi asiakkaan päätöksentekoon. Aloin ahmia alan kirjallisuutta. Minulle alkoi kehittyä näkemys tarinankerronnan ja erityisesti visuaalisen tarinankerronnan hyödyistä bisneksessä ja aloin pikku hiljaa oppia käyttämään niitä hyödykseni.

Yrittäjä, erilaistaja, visuaalisen tarinankerronnan valmentaja

Vuonna 2013 mielessä pitkään muhinut ajatus yrittäjyydestä ei enää voinut jäädä pelkäksi ajatukseksi, vaan minun oli otettava selvää siitä, mitä yrittäminen on. Pointvenue näki päivänvalon. Yrittäjäksi ryhdyttyäni minulla on ollut mahdollisuus puhua satojen yritysjohtajien ja yrittäjien kanssa.

Yleensä asiakkaani kertovat, että heidän suurimmat haasteensa liittyvät seuraaviin asioihin:

 • Yritys ei erotu kilpailijoistaan, mikä johtaa siihen, että kilpailu käydään ainoastaan hinnalla.
 • Myyntihankkeissa mukana olevat ihmiset eivät ymmärrä asiakkaan liiketoimintaa ja siihen liittyviä ongelmia sekä haasteita. Tästä syystä he eivät osaa kertoa yrityksen ratkaisuista tai palveluiden hyödyistä asiakkaalle ymmärrettävällä ja puhuttelevalla tavalla.
 • Myyntihankkeet eivät liiku.
 • Motivaatio on koetuksella yllä olevista haasteista johtuen.

Uusi haaste yrittäjänä - Miten minun tarinani löydetään?

Yrittäjänä kuitenkin huomasin, että olin uudenlaisten ongelmien edessä.

Olin entisten työnantajieni leivissä tottunut toimimaan suurten globaalien brändien alla jotka kaikki tunsivat. Siinä missä aikasemmin ongelma oli ollut miten joskus käsittämättömältäkin kuulostavan teknologisen palvelun hyödyistä saadaan kerrottua asiakasta puhuttelevana tarinana, se olikin nyt omalla kohdallani  enemmän ”miten tarinani löydetään”. Miten minä saan pienen yritykseni Pointvenuen tarinan jaettua niin, että tuloksia syntyy. Tein monta virhettä. Ostin vääriä palveluita.  Ja tiedän myös maksaneeni tietämättömyyttäni monista asioista aivan liikaa – Vaikka olin aina toiminut IT-alalla ja vieläpä vastannut digitaalisten palveluiden myynnistä monikanavaisessa maailmassa!

Tärkein oivallukseni oli, että minun täytyy itse ymmärtää mitä olen ostamassa – sama lääke mitä isossa maailmassa kutsuimme nimellä ”Ulkoista vasta kun ymmärrät mitä ulkoistat ja muista, että sinun pitää aina pystyä johtamaan ulkoistamaasi toimintaa.”

Digitaalisen markkinoinnin maailma on kuin suo, joka laajenee. Pitää osata varoa suonsilmäkkeitä ja rakentaa pitkospuut oikeiden palveluiden ääreen. Joskus on auttamatta eksyksissä ja tuntuu kuin kartalta puuttuisi kokonainen sivu, kun suo levittyy jatkuvasti. Yrityksen ja onnistumisen kautta, sekä hyvien mentoreiden avulla olen rakentanut oman some- ja internet strategiani sekä auttanut asiakkaitani rakentamaan omia strategioitaan.

Missä autan sinua?

Näen jatkuvasti asiakkaitteni, sekä pienten että suurten yritysten kamppailevan viestinsä näkyväksi ja kuulluksi saamisen, digitaalisen markkinoinnin kustannusten, oikeasti tuloksekkaan käytön ja myyntitulosten kasvattamisen kanssa. Haluan auttaa sinua siinä, että saat tarinasi kuulluksi ja nähdyksi, sekä vältät ne virheet joita itse tein.

Kokemusteni ja asiakkaitteni kanssa käymieni keskusteluiden pohjalta syntyi Pointvenuen valmennuskokonaisuudet. Autan asiakkaitani seuraavissa asioissa:

 • Löytämään asiakasviestiin yrityksen omat ainutlaatuiset vahvuudet.
 • Muuttamaan yrityksen ja toimialan jargonin asiakasta puhuttelevaksi asiakasviestiksi – tarinaksi, joka on myyjälle helppo kertoa, asiakkaan helppo ymmärtää ja kertoa eteenpäin.
 • Jakamaan tarinasi oikeissa kanavissa, oikeaan aikaan, oikeilla kustannuksilla.
 • Johtamaan yksilöllisesti jokaisen omista motivaation lähteistä käsin.

Tärkein tulos, jonka asiakkaani saavuttavat kun työskentelevät kanssani on, että he saavat lisää myyntiä, asiakkaita ja suurempia diilejä.

Ai, mikä Pointvenue?

Lupasin palata merkityksellisyyteen… Kasvutavoitteiden saavuttaminen tuo lisäksi mukanaan syvempiä hyötyjä kuten arvostuksen tunteminen, paremmin nukutut yöt ja sen, että kun yrityksen työntekijät – myynti- ja markkinointihimiset, palveluiden kehittäjät ja asiantuntijat – pystyvät aidosti auttamaan asiakkaitaan ja he tuntevat, että heidän työllään on todellista merkitystä ja heillä itsellään on positiivinen vaikutus ympärillä oleviin ihmisiin.

Pointvenue on parempien tarinoiden koti ja kohtaamispaikka. Pointvenuen nimessä olevat sanat Point ja Venue kuvaavat kohtaamista ja sen tärkeyttä. Kohtaamisellamme on pointti, se on ratkaiseva, ensiarvoinen ja keskeinen. Englannin kielen sana Venue tarkoittaa kohtaamis- tai tapahtumapaikkaa. Laillisessa termistössä Venue merkitsee tuomioistuimen toimipaikkaa, jossa käräjät pidetään. Yleisesti Venue tarkoittaa paikkaa, jossa tapahtuu ja on actionia. Sana Venue tulee latinasta ja ranskan verbistä venir – tulla.

LinkedIn: Miisa Helenius

Ota minuun yhteyttä puhelimitse 050-3725411 tai sähköpostilla.

Tätä minä osaan tehdä

Visuaalinen tarinankerronta ja päätöksenteon tiede
Myynti, markkinointi ja asiakasdialogi
Asiakasstrategia digitaalisissa kanavissa
Liiketoiminnnan kehittäminen ja tuotteistaminen

Paras tarina, kerrottuna parhaalla tavalla voittaa aina.
Minkä arvoinen sinun tarinasi on?

Pointvenuen arvot