X

Latest News

Muistithan kastella kukat?

Tiedätkö sen tunteen kun olet pitkään pyöritellyt jotain ajatusta teoriatasolla päässäsi – tiedät, että asia on niin, mutta ei sitten kuitenkaan – ja yhtäkkiä tuntuu, että se loksahtaa kohdalleen uudella tavalla? Uusi synapsi nappaa ajatuksen kyytiinsä ja se jysähtää tajuntaasi, ei enää ajatuksen hennolla hipaisulla, vaan tunteen rajulla voimalla.

Olen saanut päähäni ajatuksen, jonka ajattelin jakaa kanssanne tänään syntymäpäiväni kunniaksi.

Kaikki ovat kuulleet vertauksen: ”Onko lasisi puolityhjä vai puolitäysi?” Jos lasisi on puolityhjä olet muita huonompi, sinulla ei ole omasta mielestäsi mitään annettavaa tai jos on, muut ovat vähintäänkin saman verran velkaa sinulle kuin olet heille antanut. Oli se sitten huomiota, aikaa, arvostusta, lahjoja, ystävyyttä, rakkautta. Jos lasisi on puolitäysi, siitä riittää jakamista. Mikä hulluinta yleensä puolitäysi lasi vain täyttyy täyttymistään. Siinä, missä puolityhjä ei tunnu täyttyvän millään.

Todellisuudessa meidän kaikkien lasit ovat kuitenkin yhtä täynnä. Meillä kaikilla on annettavaa. Ja vielä hullumpaa; kun annamme jotain, lasi ei oikeasti tyhjenekään, vaan se täyttyy.

Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat

Kolme vuotta sitten meinasin peruuttaa sinkkutyttöjen purjehdusretken Kroatiaan. Olin eronnut muutama vuosi aikaisemmin. Sisäinen angstini oli ennen matkaa paisunut kuin ilmapallo – ja siinähän käy niin, että jonain hetkenä pallo joko räjähtää tai lentää ilmaan ja tyhjenee pörinän saattelemana. Ehkäpä se, että päätin sittenkin lähteä katselemaan sinisenä kiiltelevää merta, mustina ja valkoisina ympärillä piirtyviä vuoristoisia saaria ja lämpimästi hellivää aurinkoa aiheutti angstipalloni tyhjenemisen. Tai toisinpäin; lasini täyttymisen. Luin purjehdusveneessä Oshon, intialaisen ajattelijan teoksia. Osho on ehkäpä parhaiten tunnettu kirjastaan Rohkeus – elämä on vaarallista, nauti siitä.

Osho sanoo ”Mikään ei voi olla varmaa, sillä varma elämä on pahempaa kuin kuolema. Elämä on täynnä epävarmuutta, yllätyksiä – siinä onkin sen kauneus! Elämä ei koskaan kukoista varmoissa olosuhteissa; se kukoistaa ainoastaan epävarmuudessa. Jos alat tulla varmaksi, olet kuin seisova vesi. Energiasi ei enää ole liikkeessä. Ole aina – milloin tahansa, missä tilanteessa tahansa – valmis siirtymän pois tutusta ja turvallisesta ja suuntaamaan kohti tuntematonta.”

Juuri tuossa piilee syy heittäytyä uhkarohkeisiin tekoihin kuten rakastua, ryhtyä yrittäjäksi, johtajaksi tai myyjäksi… tai kirjoittaa rakkaudesta bisneksessä.

Oshon mukaan maailman suurinta rohkeutta on rakkaus. Rohkeus ottaa hyppy tuntemattomaan – heittäytyä täysin rakkauden kannettavaksi.

Tuolla purjehduksella kolme vuotta sitten tapahtui kaksi merkittävää asiaa; Päätin, että sanon itseni irti turvallisesta päivätyöstä, seuraan sydäntäni, hyppään totaaliseen epävarmuuteen ja perustan oman yrityksen. Kävin myös sinkkuystäväni kanssa yhden elämäni merkittävimmistä keskusteluista. Kysyin ystävältäni ”Millaisen miehen haluaisit löytää?” odotin sitä tavallista pitkää litanjaa luonteenominaisuuksista ja ulkonäköseikoista, jollaisen olin tietysti itsekin tallentanut takataskuuni. Hän vastasikin yllättäen lyhyesti ”En oikeastaan muuta, haluaisin vain, että miehellä olisi hymyilevät silmät.”

Toinen Oshon kirja Being in Love taisi antaa lisäpotkun. Löysin itselleni hymyilevät silmät alle kuukauden päästä palattuani Kroatiasta Suomeen.

Osho istutti minuun kirjallaan ajatuksen siemenen.

Rakkaussuhde on kuin ruusu ja meillä on kannuissamme ääretön määrä kasteluvettä

Osho kuvaa kahden henkilön välistä rakkautta vertauskuvanaan ruusu. Kun kumpikin osapuoli huolehtii siitä, ruusu kasvaa ja puhkeaa ihanan kauniiseen kukkaan. Ihminen on rakkaudesta erillinen ja rakkaussuhde on heidän välissään kukkiva ruusupensas. Kun kumpikin antaa sille ravintoa, valoa ja vettä, kukka kukoistaa. Osho sanoo ”Anna, anna, älä pyydä koskaan mitään takaisin. Näin saat antamasi tuhatkertaisena.” ja kukka jatkaa kukkimistaan. Rakkauden kukka elää vapaudesta. Heti kun alat pyytää ja vaatia, astuu näyttämölle pakko ja rakkauden kukka alkaa näivettyä. Rakkaussuhde on vapaaehtoinen. Astumme näihin suhteisiin vapaasta tahdostamme.

Ensi töikseen Osho kehottaa meitä irtautumaan kaikesta siitä painolastista, jonka olemme elämmme aikana keränneet; Vauvat ja koirat, nuo ihanat olennot, lähestyvät meitä luottaen täysin vastarakkauteemme. Ne tuntuvat meistä niin ihanilta, juuri täydellisen luottamuksensa ansiosta. Koirat jatkavat rakastamistaan, koska ne eivät osaa ajatella. Yhteiskuntaamme on kilpailuhenkinen, täynnä pelkoa, katkeruutta ja kiirettä. Vauva menettää luottamuksensa pikku hiljaa, kun kasvaessaan oppii ajattelemaan ja ehdollistuu ympärillään oleviin ihmisiin: vanhempiinsa, sisaruksiinsa, kaveripiiriin, opettajiin, urheiluvalmentajiin, työkavereihin, esimiehiin. Kuitenkin Osho ehdottaa, ”Rakasta täysin ehdoitta, kuten lapsi ja koira. Älä pyydä koskaan mitään vastineeksi. Paljon tulee takaisin aivan itsestään. Älä kerjää kuin kerjäläinen. Ole rakkaudessa valtias! Jaa. Anna rakkautta ja seuraa mitä tapahtuu. Tuhatkertaisena se tulee takaisin. On kuitenkin opittava aito antamisen taito, sillä muuten kurjuus jatkuu. Sitä antaa vähän ja odottaa saavansa jotain vastineena takaisin. Tuo odottaminen ja toivominen tuhoaa rakkauden koko kauneuden.”

Olen tänä syksynä miettinyt rakkaussuhdetta yritykseni näkökulmasta luettuani Michael Portin Book Your Self Solid –kirjaa ja verkkokurssia (jota voin ehdottomasti suositella kaikille yrittäjille ja miksi ei ihan myyntityötä tekevillekin). Ja nyt tulee se asia mikä tänä syksynä kolahti. Tietoisella tasolla olen ymmärtänyt jo pitkään, – jopa kirjoittanut aiheesta kokonaisen luvun kirjaani Onnistumisen ABC – vapaudu onnistumisen pakosta, niin onnistut – että kaikki ihmissuhteet, asiakassuhteet ja suhteet työtovereihin ovat parhaimmillaan edellä kuvatunlaisia suhteita, jotka muodostavat kukkivan ihmissuhteiden puutarhan. En kuitenkaan osannut ajatella, että myös suhde omaan yritykseeni, sen palveluihin ja tuotteisiin ja itseeni sen pyörittäjänä on yhtälailla ruusupensas – rakkaussuhde. Michael Port toistaa ”What marketing and selling truly is, it’s a love story disguised as a business system. We’re having a love affair between us and our clients, between us and the whole concept of building and marketing the business, and of course with ourselves.”

Ja kun ajatusta jatkaa edelleen, yhtälailla, parhaimmillaan jokainen työsuhde on rakkaussuhde.

Kysymys ei ole pelkästään siitä, että ymmärtää työsuhteen tai suhteen omaan bisnekseensä olevan rakkaussuhde, vaan ennen kaikkea siitä, miten rakastaa ja miten suhtautua rakkauteen: ”Anna, anna, älä odota koskaan mitään takaisin ja paljon tulee ihan itsestään.”

Oshon näkemyksen mukaan rakkaus on kuin ravinto. Ilman sitä ei voi elää. Se kuuluu meille jokaiselle, me tarvitsemme sitä ja osaamme antaa sitä aivan kuin pieni vauva. Kuitenkin olemme kieltäneet sen itseltämme. Osho kehottaa luottamaan rakkauteen, ei pelkäämään sitä. ”Rakastuneena upottaudu rakkauden tunteeseen täysin. Kun rakkaus päättyy ja on aika sanoa hyvästit, maailma ei lopu – luovu täysin rakkauden tunteesta. Älä anna menneen rakkauden viipyillä mielessäsi. Maailma on täynnä vapaita tuntemattomia ihmisiä – Kuka tietää? Rakkaus on jättänyt sinut, jotta voisit löytää paremman tuntemattoman. Luota elämään. Pysy saatavilla.”

Skeptikko voisi sanoa ”Eihän sit voi vaan antaa! Entä jos toinen ei annakaan takaisin?” Mitä sitten? Voi olla, että joku yksittäinen henkilö ei anna yhtä paljon kuin sinä tunnet antaneesi, mutta kokonaisuuden kannalta tulet aina olemaan tuhatkertaisesti plussan puolella. Jos itse et anna, et koskaan saa.

Ei ole tarkoitus, että kaikki potentiaaliset asiakkaamme ryhtyvät asiakkaiksemme. Tai, että he pysyisivät asiakkainamme ikuisesti. Meidän on tarkoitus palvella vain tiettyä joukkoa asiakkaita – kuten Michael sanoo: Meidän ei ole tarkoitus aloittaa rakkaussuhdetta kaikkien mahdollisten asiakkaitten kanssa; ”If you try to pease everyone, you might as well kiss your ass goodbye.”

Tässä muutamia kysymyksiä, joita olen viime päivien aikana kysynyt itseltäni. Ehkä niistä on apua sinullekin: Minkälaisia siemeniä istutat? Istutatko ajatuksen, merkitytyksen ja arvostuksen siemeniä? Jos sinun asiakassuhteesi, suhteesi esimieheesi, alaiseesi, yrittäjyyteen, yritykseesi ja ennen kaikkea itseesi onkin rakkaussuhde, mitä annettavaa sinulla on?

Itse sain antamisesta mielettömän ahaa-elämyksen kun kuuntelin pari viikkoa sitten Naisjohtajien syysjahdissa Jari Hakasta, joka puhui työn tuunaamisesta ja seuraavalla viikolla näin Vesa Puronkurun esityksessä aivan upean esimerkin siitä, miten työtään voi tuunata – todella yllättävillä elementeillä – Uudista ja uudistu tapahtumassa. Työn tuunaaminen, jos joku, on tapa rakastaa – antaa omalle työlleen uusia merkityksiä, oli kyse sitten yrittämisestä tai työsuhteesta. Tulen jatkamaan aiheesta pian.

Life begins where fear ends.
– Osho


Herättikö tämä sinussa ajatuksia? Ota minuun yhteyttä puhelimitse 050-3725411 tai sähköpostilla.

Myyntivalmennus_Johtoryhmävalmennus_Miisa Helenius

Olen Miisa Helenius, yksinyrittäjä, valmentaja ja erilaistaja. Olen erikoistunut auttamaan haastavaa B to B -ratkaisumyyntiä tekevien yritysten johtajia kasvattamaan yrityksistään toimialansa parhaita toimijoita.

Jos harkitset yhteistyötä kanssani, sinun kannattaa ensin lukea tarinani. En kerro tarinaani siksi, että sinun olisi jotenkin tarpeellista tietää työhistoriani. Kerron sen siksi, että ymmärtäisit miltä pohjalta olen muodostanut mielipiteeni johtamisesta, asiakasviestinnästä, myynnistä, markkinoinnista, palvelujenkehittämisestä ja valmentamisesta.

Valmennus on investointi. Eikä pelkästään rahallinen. Se vie organisaatiosi aikaa ja on pois muusta tekemisestä. Minulle on tärkeää, että valmennuksen ostajana pystyt luottamaan siihen, että toteuttamani valmennus synnyttää konkreettisia tuloksia. Paras tapa varmistua tästä on, että osallistut ilmaiseen sparraustapaamiseeni. Lupaan, että en tuhlaa tapaamisessa aikaasi vaan tulet saamaan  arvokasta tietoa siitä, miten voit kehittää johtamista, asiakasviestintää ja myyntitoimintaa.

Lue lisää ja varaa aika sparraustapaamiseen!

”Tarinalla tulosta!

Minulla on unelma ja tavoite saada maailman tunnetuimman 500 brändin listalle pari suomalaisyritystä. Uskon, että se onnistuu kun suomalaiset yritykset uskaltavat erottua kilpailusta, kirkastavat erilaistavan näkemyksellisen myyntitarinan ja vievät sen käytäntöön keskusteluina, joita käyvät asiakkaittensa kanssa.” – Miisa Helenius

Tags:

About the Author

Paras tarina, kerrottuna parhaalla tavalla, voittaa aina.