X

Latest News

Elämäni pisimmät 4 sekuntia

Jokainen meistä on joskus toivonut, että voisi pysäyttää ajan kulun. Useimmiten tällöin tapahtuu jotain ihanaa ja ikimuistettavaa. Mitä jos sinä osaisit pysäyttää oman aikasi kulun? Tai mitä jos osaisit pysäyttää jonkun toisen ajankulun?

Oletko koskaan miettinyt miten pitkä aika 4 sekuntia on?

Oletko koskaan miettinyt miten pitkä aika 4 sekuntia on? Toisinaan se menee silmän räpäyksessä. Joskus se voi tuntua piinaavalta ikuisuudelta.

Jokainen on huomannut, että elämän syke ja tahti kiihtyy kiihtymistään ja informaatiotulva voimistuu voimistumistaan. Elämä rakentuu mikrohetkistä, joista suurimmalla osalla – viisaat ovat sanoneet, jopa 8o prosentilla – ei ole mitään merkitystä. Jäljelle jäävä 20 prosenttia määrittää sen miten hyvin menestymme. Kumpaan näistä sinä haluat panostaa omassa elämässäsi? Entä asiakkaittesi ja kumppaneittesi elämässä?

Olen tullut siihen tulokseen, että yllättävän harva on edes viitsinyt miettiä asiaa. Se on paitsi typerää, se on ihmisten – asiakkaitten – aliarvioimista. Annan tässä yhden esimerkin ja kullan arvoisen vinkin.

Valmennuksissani usein kysyn, kuinka moni on jäänyt katsomaan Youtubessa sen mainosvideon, jonka skippaaminen kestää 4 sekuntia. Yleensä 50 hengen porukasta nousee yksi tai kaksi kättä ylös. Henkilöt, jotka kertovat jääneensä katsomaan videota antavat yleensä kahdenlaisia vastauksia.

1) Seuraan mainontaa ja minua kiinnostaa millaisia mainoksia yritykset tekevät.
2) Mainoksessa tapahtui jotain niin kiinnostavaa tai odottamatonta, että jäin koukkuun.

Ensimmäisen ryhmän vastaus ei ole kovin mielenkiintoinen, sillä se ovat usein itse mainossisältöjen tuottajia. Sen sijaan toisen ryhmän vastaus on kiinnostava, mutta prosenttiosuus vastaajista on enemmän kuin hälytyttävä! Hälyttävää on myös se, että nyt Youtube on alkanut ilahduttaa meitä 20 sekunnin mainospätkillä, jotka on pakko katsoa. Yhä useammin kuulen ihmisten kommentoivan, että heiltä on jäänyt varsinainen video katsomatta kokonaan, koska alun mainosvideo on kestänyt niin pitkään. Siis 20 sekuntia.

4 sekuntia tai 20 sekuntia voi olla silmänräpäys tai piinaava ikuisuus riippuen tilanteesta. Huono mainos, pakotettuna, saa parhaimmillaan ihmisen harmistumaan, pahimmillaan raivostumaan ja karttamaan brändiäsi ikuisesti.

4 sekuntia tai 20 sekuntia voi olla silmänräpäys tai piinaava ikuisuus riippuen tilanteesta. Huono mainos, pakotettuna, saa parhaimmillaan ihmisen harmistumaan, pahimmillaan raivostumaan ja karttamaan brändiäsi ikuisesti.

Itse ihmettelen mitä mainostajat miettivät. Miksi mainostajat eivät käytä hyväkseen neljää sekuntia – joka on oikeasti yllättävän pitkä aika? Jos ihminen ehtii kyllästyä 4 sekunnin aikana, hän ehtii varmasti myös yllättyä ja innostua 4 sekunnin aikana. Useimmiten joudumme kuitenkin kuuntelemaan pimpeli pom musiikkia ja katselemaan pyöriviä logoja, lenteleviä kukkia tai ruutua, jossa ei tapahdu mitään.

Ihmisen aivo on ihmeellinen värkki, mutta sen aivotutkijat tietävät, että keskittymiskykymme on kovin rajallinen. Jos haluat oikeasti napata ihmisen huomion sinulla on muutamia sekunteja aikaa. Oli kysymys sitten videosta, myyntiesityksestä, luennosta, kirjasta, mainoksesta TV:ssä tai somessa, blogista tai muusta kirjoitetusta tekstistä webissä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että se mitä heti ensimmäiseksi kerrot kuulijallesi, asiakkaallesi, yhteistyökumppanillesi määrittää sen kiinnostuuko hän sanomastasi ja jatkaako kuuntelemista, katselemista tai lukemista.

Et ehkä haluakaan oppia pysäyttämään, ainakaan asiakkaasi aikaa.

Tulevaisuuden voittajia ovat ne, jotka arvostavat asiakkaittensa aikaa ja osaavat parhaiten yhdistää internetin sosiaalisen aspektin, aitoon ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Some 3.0 on toimintaa ihmiseltä ihmiselle – sekä netissä että fyysiessä ympäristössä. Tulen kirjoittamaan aiheesta pian lisää.

Katso seuraavat valmennukset:

Videomarkkinoinnin perusteet – Visualisoi tarinasi videolle

Miten rakennan erottuvan tarinan? – Workshop

Some- ja internet markkinoinnin strategia

Tags:

About the Author

Paras tarina, kerrottuna parhaalla tavalla, voittaa aina.